Strukturovaný životopis je vaší první vizitkou při hledání práce a připravit ho opravdu dobře může být náročné. Zkušenému personalistovi přitom stačí jen krátká chvíle, aby na základě jeho obsahu rozhodl, zda se na danou pozici hodíte. Jak CV napsat, aby neskončilo zapomenuté na dně šuplíku, ale stalo se vaší výherní vstupenkou na pohovor? Vyzpovídali jsme pro vás konzultanty, kteří se náborem zabývají denně, aby vybrali ty nejdůležitější postřehy z jejich praxe.

žena píšící na počítači dívající se mimo obrazovku
žena píšící na počítači dívající se mimo obrazovku

jaký má mít životopis rozsah?



Personalistům denně projdou rukama desítky životopisů, a doba, kterou se jimi mohou zabývat, je proto velmi omezená. Některé studie dokonce říkají, že čas, který stráví čtením jednoho CV, se počítá na sekundy!

Oč menší pozornost může budoucí zaměstnavatel věnovat prohlížení vašeho životopisu, o to větší úsilí byste měli vynaložit vy při jeho psaní. Máte totiž před sebou nelehký úkol. V krátké chvíli musíte zaujmout, sdělit o sobě vše důležité a být při tom maximálně struční. Není sice možné vměstnat veškeré informace do textu, jehož čtení zabere jen pár vteřin, ideálně by ale délka vašeho CV nikdy neměla přesáhnout dvě strany.

struktura a forma



Méně je někdy více a na vzhledu záleží! Řeč samozřejmě není o vašem zevnějšku, ale o upravené podobě vašeho CV. Ta je tím prvním, co personalista vidí, a pokud nezíská dobrý dojem, často také tím posledním.

Že jste pečliví a organizačně zdatní? Pokud váš životopis postrádá jakoukoliv logiku a strukturu, recruiter vám to neuvěří. Soustřeďte se proto vždy na formát a přehlednost CV. Rozdělte ho do tematických částí, zachovejte posloupnost informací, vyvarujte se gramatických chyb a pište ho vždy na počítači.

Jak správně napsat životopis, aby zaujal? Na co byste se měli zaměřit, a čemu se vyhnout? Vše se dozvíte v tomto videu.

pravidla při psaní životopisu



Jak by měl životopis správně vypadat? Podívejte se na ty nejdůležitější body, kterých se při jeho psaní držet:

  • buďte struční, životopis by ideálně neměl přesáhnout 1–⁠2 strany
  • měl by být napsaný na počítači, nikoliv rukou
  • nesmí obsahovat chyby (gramatické ani věcné)
  • měl by vyzdvihnout to podstatné pro danou pozici
  • v CV se neuvádí vaše platové očekávání, to se řeší až při osobním setkání
  • měl by být přehledný a rozdělený do tematických částí
  • měl by vždy odpovídat pozici, o kterou se zajímáte
  • není třeba uvádět osobní údaje jako je datum narození, rodinný stav, děti atd.

na co se zaměstnavatel soustředí



Personalisté obvykle hledají informace, které potvrdí, že se pro danou práci hodíte. Obsah vašeho CV by proto měl vždy odpovídat pozici, o kterou se ucházíte. A jaké informace rozhodně nevynechat?

základní informace

Může se to zdát jako naprostá samozřejmost, ale divili byste se, kolik zajímavých životopisů zůstane bez odezvy jen proto, že v nich chybí to nejdůležitější: kontaktní údaje.

Přestože zkušení personalisté dokáží zdatně číst mezi řádky, věštecké vlohy či možnost vyhlásit celostátní pátrání většinou nemají, takže CV bez kontaktů automaticky končí na jednom jediném možném místě, v odpadkovém koši.

Vždy proto na začátek uveďte jméno, příjmení, telefonní číslo a e-mail. Pokud do CV uvádíte adresu, rozhodně z občanky neopisujte trvalé bydliště, které máte u maminky na druhém konci republiky. Napište vždy aktuální adresu, na které momentálně žijete. Vyplatí se přidat také aktuální fotografii. Naopak nevypisujte citlivé osobní údaje jako je rodinný či zdravotní stav nebo počet dětí.

Váháte, zda do CV přidat vaši fotografii? Nevíte, jakou případně použít? Podívejte se na další video z našeho cyklu Randstad radí.

pracovní zkušenosti

Zaměstnavatel ve strukturovaném životopise většinou hledá ty nejaktuálnější zkušenosti a nejvíce ho zajímá poslední zaměstnání nebo pozice související s prací, o kterou se ucházíte. Věnujte proto těmto informacím zvýšenou pozornost. Vždy uveďte název společnosti i pozice, v několika odrážkách jasně definujte vaše hlavní zodpovědnosti a pracovní náplň. Zaměstnání nebo stáže, které nijak nesouvisí s pozicí, o kterou se ucházíte, můžete uvést až jako poznámku pod čarou nebo vůbec.

vzdělání

Jako první se v životopise uvádí nejvyšší dosažené vzdělání. Nevynechejte ani informaci o začátku a konci studia nebo datum předpokládaného ukončení a oficiální název školy spolu s vystudovaným oborem či zaměřením. Pokud se pyšníte vysokoškolským titulem, určitě nemusíte v CV zdůrazňovat, že jste vystudovali základní školu.

jazykové znalosti

Informace o jazykových znalostech nabývají na stále větší důležitosti. Pokud se jimi můžete pochlubit, nenechte je rozhodně zapadnout. Seznam jazyků, kterými hovoříte, můžete klidně uvést hned na úvod v základních informacích o vás.

Sepište je přehledně v bodech a nejlépe rovnou ohodnoťte i jejich úroveň, aby si zaměstnavatel mohl udělat představu, jak jste na tom. Neopomeňte zmínit získané certifikáty, státní zkoušky a zahraniční zkušenosti.

znalosti práce na počítači

V této sekci vypište všechny počítačové programy, se kterými umíte pracovat. Pokud se ucházíte o pozici programátora, asi je zbytečné vyzdvihovat, že ovládáte Word a Excel, jestliže ovšem míříte na asistentskou pozici, může právě tato informace být klíčová.

řidičský průkaz

Na některých pozicích je cestování autem nezbytnou součástí běžného pracovního dne, na jiných vaše schopnost řídit nemusí být nutností, ale výhodou, přestože o tom v pracovním inzerátu nepadla zmínka. Pokud vlastníte řidičský průkaz, nezapomeňte to proto uvést včetně názvu jeho skupiny.

ostatní dovednosti a zájmy

Uvádět do CV vaše koníčky se vám možná může zdát zbytečné. Pravdou ale je, že právě na tyto informace padne zrak náborářů často. Možná jste ještě nestihli nasbírat dostatek pracovních zkušeností, ale třeba právě vaše zájmy nebo dovednosti je mohou přesvědčit, že máte pro danou pozici předpoklady. V této části proto vyjmenujte všechny vaše specifické znalosti a dovednosti jako je např. psaní všemi deseti prsty. Můžete zmínit i vaše koníčky nebo jakékoliv další zájmové činnosti, nejlépe takové, které mají souvislost s danou pozicí.

Hledáte nové uplatnění? Podívejte se na naše nabídky práce z mnoha oborů po celé ČR nebo nám pošlete životopis, který si snadno a rychle můžete vytvořit v generátoru CV. 
Zajímají vás další články a rady, které vám pomohou získat práci a budovat kariéru? Chcete dostávat informace o pozicích v naší nabídce? Přihlaste se k odběru novinek.