Hledat práci je náročné. Je to prakticky další práce na plný úvazek. Musíte dobře napsat životopis a motivační dopisy, neustále procházet nejrůznější weby s pracovními nabídkami a také si udržovat přehled o tom, na jaké inzeráty jste již reagovali. A když se konečně dostanete do další fáze přijímacího řízení, čeká vás navíc příprava na osobní pohovory. To vše vám zabere spoustu času a energie, obzvlášť pokud zároveň stále ještě pracujete pro starého zaměstnavatele. To je hned celá řada důvodů, proč si hledání práce usnadnit, jak to jen jde. A právě k tomu můžete využít personální agenturu. 

dvě ženy se spolu baví
dvě ženy se spolu baví

proč se spolupráce s agenturou vyplatí?

 

1. nejste na to sami

Není špatné mít při budování kariéry v zádech někoho, kdo ví, jaká je situace na trhu práce, a dokáže toho využít ve váš prospěch. V personální agentuře máte k dispozici zkušeného konzultanta, který vám se vším pomůže. Poradí vám s plánováním vaší kariérní strategie, i při hledání konkrétní pozice.

2. získáte cenné rady

Po každém pohovoru vám konzultant poradí, co zlepšit, a na co se zaměřit, abyste byli úspěšní. Řekne vám také, co zvládáte na jedničku, a v čem si vedete nejlépe. Konzultanti navíc detailně znají prostředí firem a odkryjí vám jejich fungování – dopředu tak víte, co můžete čekat a budete na to připraveni. A právě to může rozhodnout, zda práci nakonec získáte.

3. dostanete se k „neviditelným“ pozicím

Některé firmy vůbec nehledají zaměstnance přes inzerát. Využívají k tomu služeb personální agentury a jednají pouze s kandidáty, které jim jejich konzultanti představí. Proto pro vás mohou být některé zajímavé pracovní pozice „neviditelné“ a dostanete se k nim pouze jako klienti personální agentury.

mýtus: personálka jen shrábne tři platy a nic pro mě neudělá

Některé pozice obsazují firmy jen přes agentury, takže byste se k nim jinak vůbec nedostali. Firmy si zkrátka agenturu platí, aby hledala vhodné pracovníky za ně, proto je vždy jejím cílem toho správného člověka najít.

Proč se při hledání práce vyplatí využít personální agenturu? V čem vám může pomoci? Vše se dozvíte v tomto videu.

jak vybrat dobrou agenturu?

Personální agentura vám může pomoci s hledáním stálého i agenturního zaměstnání. Ať už se na ni obrátíte s jakýmkoliv požadavkem, pohlídejte si pár základních věcí, díky kterým získáte jistotu, že jste v dobrých rukou a jednáte se solidní agenturou.

1. nestřílejte naslepo

Zjistěte si o agentuře co nejvíce. Naprostým základem je, aby měla licenci ministerstva práce a sociálních věcí – informaci o tom najdete v on-line aplikaci přímo na webu ministerstva. Dobré také je, pokud agentura patří do nějakého oborového či profesního sdružení – tím největším je u nás Asociace poskytovatelů personálních služeb.

2. v případě pochybností odejděte

Pokud se vám na agentuře cokoliv nezdá, otočte se na podpatku a zkuste to jinde. Klíčová je totiž důvěra – jestliže ji ve vás agentura nevzbuzuje na začátku, nebude to fungovat ani později.

3. nikdy za služby neplaťte

Spolupráce s personální agenturou je pro uchazeče o práci bezplatná. Agentura dostává zaplaceno od zaměstnavatelů poté, co najde vhodného kandidáta, navíc většinou až po úspěšném ukončení zkušební doby.

jak to probíhá v dobré agentuře

Personální agentura si vás nejdříve pozve na pohovor, během něhož zjistí vaše pracovní zkušenosti, seznámí se s vašimi potřebami, cíli a plány. Pak vám teprve nabídne pozici – budoucího zaměstnavatele přitom obeznámí s vaším profilem a podmínkami, následně s ním dohodne pohovor. Po celou dobu je s vámi v kontaktu a informuje vás o všem, aby pro vás bylo hledání nového nebo lepšího zaměstnání co nejpříjemnější a nejsrozumitelnější.

Man and woman sitting at table having a chat, while woman working on a tablet.
Man and woman sitting at table having a chat, while woman working on a tablet.

mýty o agenturním zaměstnávání

Některé firmy využívají pro práci agenturní zaměstnance. Ti mají ze zákona stejné podmínky jako stálí zaměstnanci, přesto kolem agenturního zaměstnávání koluje řada mýtů. Když máte v zádech dobrou personální agenturu, nic z toho neplatí.

1. budu mít menší plat

Nebudete. I v rámci agenturního zaměstnávání dostanete stejné peníze a podmínky jako kmenoví zaměstnanci. Firmy s agenturními zaměstnanci počítají a dobré lidi také dobře zaplatí – to je naopak výhoda agentur, protože již přicházejí s vyzkoušenými, připravenými uchazeči. Agenturní pracovníci tak mohou brát dokonce větší peníze než ti kmenoví.

2. budu mít horší podmínky

Je jedno, jestli jste kmenový nebo agenturní zaměstnanec, podmínky na pracovišti budete mít stejné. Máte tak stejný nárok na bonusy, prémie, příplatky za práci o víkendech, svátcích nebo v noci. Stejné je i rozvržení pracovní doby a přestávek. A čerpat můžete i další benefity, které mají kmenoví zaměstnanci.

3. agentura mi vezme část výplaty

To rozhodně neplatí, protože agentury jsou placené samotnými firmami, nikoliv uchazeči o práci. Pokud je výplata menší, je to proto, že i výplaty kmenových zaměstnanců jsou malé – to vše je dáno pracovní pozicí, prostředím, lokalitou apod.

Hledáte nové uplatnění? Podívejte se na naše nabídky práce z mnoha oborů po celé ČR nebo nám pošlete životopis. Zajímají vás další články a rady, které vám pomohou získat práci a budovat kariéru? Chcete dostávat informace o pozicích v naší nabídce? Přihlaste se k odběru novinek.