Jsou dny, kdy si zkrátka potřebujete vzít volno z práce. Může se jednat o svatbu, pohřeb, péči o blízké nebo třeba stěhování. Ale víte, kdy musíte využít dovolenou a kdy máte nárok na volno? Situace, kdy můžete požádat šéfa o volno, určuje zákoník práce. Připravili jsme pro vás přehled těch nejčastěji využívaných osobních překážek v práci, abyste zbytečně neplýtvali cennými dny dovolené.

Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_165.jpg
Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_165.jpg

TIP: Pokud dopředu víte, že budete muset čerpat pracovní volno, neotálejte a oznamte to zaměstnavateli hned. Předejdete tak nepříjemným situacím, protože se šéf na vaši nepřítomnost může lépe připravit.

typy volna

Volno na svatbu

Ačkoliv svatby se většinou plánují dlouhé měsíce dopředu, ženich a nevěsta mají nárok „jen“ na dva dny volna. Jeden z nich přitom musí využít v den obřadu. Pokud tedy plánujete svou svatbu na víkend, tak takové volno určitě nevyužijete naplno. Lepší je tedy říci si „ano“ v pátek. Pamatujte ovšem na to, že placený je pouze jeden den. Rodiče novomanželů mají nárok na den placeného volna v den obřadu, děti novomanželů mohou také využít den volna, ale už neplaceného.

Volno při narození dítěte

Jeden z nejzásadnějších okamžiků v životě, u kterého dnes nechtějí otcové chybět. Zaměstnavatel vám musí umožnit doprovodit ženu do porodnice, a to na dobu nezbytně nutnou. Toto volno je placené, stejně jako doba, kdy si vezete partnerku i s dítětem domů. Řeč je ale jen o době nutné k cestě, pokud chcete zůstat u porodu, máte nárok jen na neplacené volno.

Volno pro návštěvu lékaře

Musíte-li k lékaři na vyšetření nebo třeba očkování a nejde to vyřídit mimo pracovní dobu, šéf vám musí vyjít vstříc s placeným volnem. To ale dostanete jen na dobu, kterou nezbytně potřebujete. Navíc byste měli navštívit také nejbližší zdravotnické zařízení, kde vám jsou schopni péči poskytnout. Jinak bude takové volno neplacené.

Volno pro doprovod k lékaři

Především v chladných měsících bývají děti často nemocné. Když s nimi vyrazíte k lékaři, můžete si vzít volno s náhradou mzdy nejdéle na jeden den. To platí i pro případy, že k lékaři doprovázíte partnera, rodiče či prarodiče (a to i rodiče a prarodiče manžela či manželky). Zákoník práce ale uvádí, že zaměstnanec může po takovém placeném volnu sáhnout jen tehdy, když nemůže své blízké doprovodit mimo pracovní dobu.

TIP: Náhrada mzdy v době placeného volna se vyplácí podle výše průměrného výdělku. Výpočet je stejný jako u náhrady mzdy za dovolenou.

Volno při úmrtí a volno na pohřeb

Jestliže vám zemře někdo blízký, máte nárok na jeden nebo dva dny placeného volna. Dva dny můžete využít na zařízení pohřbu manžela, manželky, druha, družky nebo dítěte. Den placeného volna pak máte na zařízení pohřbu vlastních či partnerových rodičů, vlastního či partnerova sourozence a dítěte manžela či manželky. V samotný den pohřbu máte nárok na další placený den volna, musíte mít ale potvrzení, které vám vystaví pohřební ústav. Nárok na placené volno mají v den pohřbu ještě vnučky, vnukové a prarodiče, vzdálenější členové rodiny už si musí vzít dovolenou.

Volno na stěhování

I při stěhování máte nárok na dva dny volna, ovšem neplaceného. Jiné je to v případě, že se musíte stěhovat z rozhodnutí zaměstnavatele (např. do jiného města) – pak vám náleží také dva dny volna, tentokrát už však plně hrazeného.

Volno na darování krve

Jako dárci krve máte nárok na poskytnutí pracovního volna, pokud nemůžete darovat krev mimo pracovní dobu. Placené volno je určené na cestu tam a zpět, na dobu odběru i na případné zotavení (nejvýše ale 24 hodin od začátku cesty k odběru).

Kalamita

Někdy do vašich plánů zasáhne vyšší moc v podobě kalamity nebo jiných dopravních patálií (nehoda, zácpa apod.). Ale pozor – už do toho nespadá předem ohlášená stávka řidičů autobusů nebo železničářů. Máte totiž čas se zařídit jinak. Když se vám ale přihodí něco nenadálého a nemáte šanci dorazit do práce, můžete čerpat po nezbytně nutnou dobu neplacené volno.

Hledání práce

Dali jste výpověď v práci, nebo jste ji naopak dostali? Pak máte možnost vzít si půlden neplaceného volna týdně na hledání nového místa. Pokud jste ale dostali výpověď z důvodů uvedených v paragrafu 52 zákoníku práce, je takové volno placené. A když se se šéfem dohodnete, můžete svá volna spojovat – např. za jeden měsíc výpovědní lhůty si můžete vzít dva dny volna.