Podle nejnovějšího průzkumu Workmonitor společnosti Randstad v tuzemsku během posledních šesti měsíců vyměnilo zaměstnavatele 20 % lidí, což je nejvíce za poslední tři roky. Nejčastějším důvodem k odchodu bylo získání lepších podmínek jinde, nejčastěji měnili práci lidé ve věku do 34 let.

Českou republiku zasáhla největší vlna fluktuace za poslední tři roky. Podle průzkumu společnosti Randstad vyměnila zaměstnavatele pětina všech pracujících, přičemž například loni stejnou dobou to bylo jen 15 % a v tomtéž období v roce 2014 pouze 12 % lidí. Lepší podmínky v nové práci patřily k nejčastějším motivům a jako důvod k odchodu je uvedlo 30 % dotazovaných. Ne každý ale opouštěl zaměstnavatele čistě ze svého rozhodnutí a právě organizační okolnosti sehrály hlavní roli v 24 % případů. Na třetím místě pak stála touha po změně, která k odchodu motivovala 18 % pracujících.

„S počtem volných pracovních míst v Česku roste i apetit zaměstnanců. Přestože loni mzdy

v některých odvětvích narostly o 15 – 20%, nedostatek lidí tlačí firmy k dalším „pobídkám“ pro nové zaměstnance,“upozorňuje Hana Púllová, ředitelka společnosti Randstad. „Když pomineme oblasti, kde se mzdy dlouhodobě pohybují pod průměrem, není pro zaměstnavatele tou správnou cestou jen zvyšování mezd. Mnohem důležitější je budovat loajalitu zaměstnanců. Platí totiž, že jakmile se lidé cítí v práci nedoceněni, jejich ohodnocení (ne nutně finanční) jim nepřipadá dostačující a nevidí šanci na změnu, dříve či později odejdou tam, kde jim nabídnou víc.“

Kdo nejvíce měnil práci a v jakých oborech

Skladba osob, které nejčastěji měnily práci, zůstává dlouhodobě téměř stejná. Mezi největší fluktuanty se již tradičně zařadili mladí do 34 let a lidé s nejnižším vzděláním. Nejvýraznější rozdíl oproti předchozím obdobím se projevil v poměru mužů a žen, který byl tentokrát zcela vyrovnaný, přestože obvykle převažují právě muži. Odchody se nejméně dotkly lidí pracujících v oblasti finančních služeb, naopak nejturbulentnější byla situace v oboru hotelnictví a catering.

Pravděpodobnost, že by v následujícím půlroce mohli přijít o zaměstnání, považuje sice za reálnou, ale ne nijak velkou 19 % Čechů, dalších 5 % pak v průzkumu Randstad Workmonitor tuto hrozbu označilo jako velmi vysokou. Možnost zdárného pokračování kariéry v případě ztráty práce ale většině zaměstnanců vrásky nedělá. Více jak tři čtvrtiny pracujících nepochybují, že by si dokázaly najít jiné uplatnění u nového zaměstnavatele, 72 % je přesvědčeno, že by bez větších problémů získali srovnatelnou práci jinde. Nejvíce si v tomto směru věří mladí lidé mezi 25 až 34 lety a osoby s vyšším vzděláním. K aktivnímu hledání nové práce se v průzkumu přihlásilo 6 % zaměstnaných, 14 % pak připustilo, že se po novém uplatnění zatím zlehka poohlíží.