Ocenění Randstad Award pro nejatraktivnějšího zaměstnavatele letos putuje do ŠKODA AUTO

Nejatraktivnějším zaměstnavatelem na českém trhu se dle letošního průzkumu personálně poradenské agentury Randstad stala společnost ŠKODA AUTO, druhou příčku obsadila společnost Microsoft a třetí Seznam.cz. Ocenění Randstad Award, o kterých v nezávislém průzkumu rozhoduje široká veřejnost, převzali vítězové na slavnostním gala večeru, který se uskutečnil včera ve Veletržním paláci v Praze.

Ocenění Randstad Award pro nejatraktivnější zaměstnavatele v České republice se uděluje na základě výsledků z největšího celosvětového průzkumu zaměstnaneckých preferencí Randstad Employer Brand Research, který probíhá již 19 let. Průzkum zkoumá atraktivitu největších zaměstnavatelů v jednotlivých zemích a také aspekty, dle kterých se uchazeči rozhodují při výběru zaměstnavatele. Letošního devatenáctého ročníku se zúčastnilo více než 200 000 respondentů ze 32 zemí. V České republice se průzkum uskutečnil po druhé, a to na vzorku 4778 respondentů, kteří hodnotili atraktivitu 150 největších zaměstnavatelů z privátního sektoru.

V průzkumu hodnotí respondenti nejrůznější atributy, jako např. atraktivitu,  pověst zaměstnavatele, možnosti kariérního posunu, mzdu a benefity, atmosféru na pracovišti či zajímavost náplně práce. „V očích většiny zaměstnanců je atraktivní společnost taková, která má dobrou pověst, nabízí svým lidem možnosti kariérního rozvoje, dokáže je dobře zaplatit a dopřát jim i zajímavé benefity,“ uvádí Jacek Kowalak, generální ředitel společnosti Randstad, a dodává: „Vidíme rostoucí důraz zaměstnanců na „měkké“ faktory, jako je zajímavá pracovní náplň, flexibilita a rovnováha pracovního a osobního života. Jako společnost bohatneme a práce již dávno není alfou a omegou našich životů. Zejména mladší generace svůj vlastní, osobní čas práci obětovat nechtějí. Firma, která dává svým lidem dostatečný prostor pro realizaci a růst a zároveň umožní uspokojovat jejich potřeby mimo své zaměstnání, získává oproti konkurenci výraznou výhodu.“

Kromě absolutních vítězů se v rámci Randstad Award oceňovali i nejatraktivnější zaměstnavatelé z oborů finanční služby a bankovnictví, podnikové služby, výroba, retail a spotřební zboží (FMCG).
TOP 10 nejatraktivnějších zaměstnavatelů v ČR:

1. ŠKODA AUTO
2. Microsoft
3. Seznam.cz
4. LEGO Production
5. IBM
6. Avast
7. SAP Services
8. Siemens
9. Kofola
10. Mall.cz

Vítěz z oboru finančních služeb a bankovnictví: Air Bank
Vítěz z oboru podnikových služeb: SAP Services
Vítěz z oboru výroby: LEGO Production
Vítěz z oboru retailu: Mall.cz
Vítěz v oboru FMCG: Kofola

„Z průzkumu opět vyplynul jednoznačný závěr: firmy, které investují do firemní kultury a do svých lidí a aktivně budují dobrou značku zaměstnavatele, mají na trhu práce výraznou výhodu. I přes velký pokrok v automatizaci nás v nejbližších desetiletích nečeká žádná zásadní výměna lidí za roboty, přetlak na trhu práce tedy s největší pravděpodobností přetrvá. Potvrzuje to i demografická prognóza, dle níž Česku hrozí nedostatek lidí v produktivním věku. Aby tedy firmy byly i v budoucnu schopné získávat kvalitní lidi, musí na své pověsti a značce zaměstnavatele aktivně pracovat,“ uvedl na závěr Jacek Kowalak.

o průzkumu Randstad Employer Brand Research

Nezávislý průzkum zpracovává pro Randstad společnost TNS Kantar na základě vlastní vyvinuté metodiky. Je založený na vnímání obecné populace v dané zemi. Průzkum zkoumá úroveň atraktivnosti zaměstnavatele u 150 největších zaměstnavatelů z privátního sektoru v zemi, které zná alespoň 10 % populace. Letošní ročník je 19. v řadě a zahrnuje 6 162 firem a více než 200 000 respondentů ve 32 zemích. V České republice se průzkum uskutečnil po druhé a to na vzorku 4 778 respondentů. Reprezentativní vzorek respondentů zahrnuje zaměstnané (66 %) a nezaměstnané (3 %) osoby, studenty (12 %), OSVČ/podnikatele (6 %), ženy v domácnosti (6 %) ve věku 18 až 65 let, přičemž věková skupina 25 – 44 let je navýšena oproti ostatním skupinám. Dotazování prostřednictvím online dotazníku proběhlo mezi 16.12.2018 – 3.1. 2019.

o společnosti Randstad

Randstad je globální lídr v segmentu HR služeb a specializuje na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporujeme lidi a společnosti v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věříme, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií. Naše portfolio služeb zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR. Randstad je aktivní ve 38 zemích, na konci roku 2018 měl 38 820 vlastních zaměstnanců a 4 826 poboček a inhouse pracovišť. V roce 2018 Randstad vygeneroval příjmy v hodnotě 23.38 miliard eur a od listopadu 2018 je na pozici světové jedničky ve svém oboru. Randstad N.V. byl založen v roce 1960, se sídlem v Diemen (Nizozemí) a je kótován na NYSE Euronext Amsterdam. V České republice patří Randstad mezi největší personální agentury, má 170 konzultantů a poskytuje služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání lidí na stálé úvazky klientům prostřednictvím 20 pracovišť. Více informací na www.randstad.cz. Pro více informací navštivte www.randstad.com nebo www.randstad.cz.