Jeden den s naší konzultantkou Ivanou Machovou

Čtěte jak vypadá jeden pracovní den konzultantky v personální agentuře.

Úspěšná senior konzultantka Ivana Máchová působí v ostravské pobočce personální agentury Randstad. Jak vypadá její pracovní den? Podělila se o něj s námi…

Ráno

Vlastně by se dalo říct, že vstávám docela pozdě. Do kanceláře přicházím mezi půl devátou a devátou, tedy v době, kdy už ve většině místních podniků běží výroba. Ostravsko je technický region, výrobních závodů v něm působí opravdu mnoho. Naučila jsem se ale nestresovat a podřídit začátek pracovního dne svému vnitřnímu nastavení. Neznamená to totiž automaticky, že by mi něco utíkalo. Za možnost takto pracovat jsem velmi ráda. Je to velké plus firmy Randstad, že flexibilní pracovní dobu svým zaměstnancům umožňuje. Uvařím si konvici dobrého čaje a pustím se do e-mailů podle jejich priorit. Kolem desáté hodiny začínám navolávat kandidáty. Je to obvyklý čas, během kterého máte velkou šanci, že je zastihnete. Naopak klientům je na Ostravsku, jak jsem už zmínila, možné volat již velmi brzy ráno, klidně v sedm hodin. 

Dopoledne

Obvykle probíhá tak, že volám kandidátům, kteří mají o pozici zájem, a domlouvám s nimi termíny pohovorů. Vypozorovala jsem, že se mi to daří nejlépe v prostřední dny v týdnu, to jsem asi v nejlepší kondici – úterý, středa, čtvrtek. Vnímám, že nejen já, ale i zájemci o místo jsou nastartovaní lépe. V pondělí před 12. hodinou a v pátek po 12. hodině se lidé spíše věnují vlastní práci a nechtějí být rušeni. „Krajní“ dny jsem ale zase silnější v administrativě a tak se mi během pracovního týdne obvykle šikovně daří obě tyto činnosti vybalancovat. Platí pro mě, že dokážu velmi intenzivně pracovat cca do 14 hodin a pak už křivka výkonnosti klesá. Vím to o sobě a tak se snažím toho maximálně využít.

Pauza

Kolem jedné druhé odpoledne zajdu na oběd a využívám toho i ke krátké procházce, abych si provětrala hlavu.

Odpoledne

Většinou mám na odpoledne naplánovány pohovory a případně i další pracovní schůzky například u klientů. Pohovory jsou moje oblíbená část dne, velmi mě nabíjejí, ráda se s lidmi potkávám a poslouchám jejich profesní příběhy. Snažím se pak spojit jejich profesní zkušenosti a touhy s potřebami a možnostmi klientů. Je to prima pocit, když nastoupí díky vám člověk na nové místo a dostanete pozitivní zpětnou vazbu – od kandidáta, že má práci, která ho naplňuje, od klienta, že pro něj pracuje talentovaný a angažovaný člověk, a od Randstadu za skvělou práci. Tahle trojkombinace je mým hnacím motorem. Podle všech indicií je zřejmé, že rok 2016 přinese na pracovní trh svěží vítr a bude přát všem lidem, kteří se rozhodnou změnit práci. Hlad po odbornících napříč profesemi je stále větší, firmy se o schopné lidi budou ještě více předhánět a snažit se jim utvořit ideální podmínky. Je to konečně doba, kdy firmy musí „šít“ atraktivní pracovní podmínky pro své zaměstnance a za to jsem moc ráda.

Večer

Domů přicházím po šesté hodině a snažím se práci nechat v kanceláři a nepřenášet ji do soukromí. Není to úplně lehké – zvlášť v oboru, který je vysoce konkurenční a rychlost a kvalita rozhoduje o úspěchu. Postupně jsem ale zjistila, že volat kandidátům večer z domova nebo rozesílat e-maily není ta správná cesta. Věřím, že všechno má svůj správný čas a stane se v tu pravou chvíli, aniž bych musela obětovat své volno a být neustále ve střehu. To by pak byl k vyhoření jen krůček a mě moje práce baví, ráda bych ji dělala co nejlépe ještě dlouho. Ke správné rovnováze mého života přispívá i řada koníčků, ráda se zabývám motivační literaturou, zajímají mě knížky o rozvoji osobnosti a miluju pohyb. Zatímco jóga mě zklidní, pořádný výšlap na horách zase ohromně dobije baterky. Člověk má možnost podívat se na všechno pěkně s nadhledem.