Že nemáte ještě profil na sociální síti LinkedIn?

Velká chyba! Poznejte se Zuzanou Mádlovou síť, která vám může významně přispět k získání vysněné práce. 

LinkedIn je nejrozšířenější) sociální síť, která sdružuje profesionály. Umožňuje jim nejen prezentovat vlastní životopis, ale i rychlou komunikaci a navazování nových kontaktů po celém světě. LinkedIn tedy slouží především dvěma účelům: k prezentaci životopisu a k budování sítě kontaktů v rámci vaší profese.

K čemu vám LinkedIn bude?

Založit profil je užitečný a moderní krok, aby vás mohli kontaktovat personalisté se zajímavými pracovními příležitostmi a také proto, abyste si vybudovali okruh profesionálů z vašeho oboru, na které se budete moci obrátit, pokud byste chtěli konzultovat nebo sdílet cokoli, co vás v oboru zajímá.

LinkedIn se postupně rozšířil do celého světa a můžete zde najít odborníky snad ve všech různých oblastech. Je tu například mnoho skupin zaměřených na sociální práci, zdravotnictví nebo pedagogiku. Toto ale většinou platí o lidech ze Spojených států a anglicky mluvících zemí. Domnívám se, že jazyk, konkrétně angličtina, je to, co zastoupení jednotlivých oborů na LinkedIn hodně ovlivňuje.

Přestože v Česku LinkedIn funguje přes deset let, je to teprve asi 2–3 roky, co byl přeložen do češtiny. Od té doby také výrazně narostl počet profilů v češtině. Zatím platí, že největší skupinou jsou IT odborníci, profesionálové z oblasti financí, ekonomie a obchodu, dále odborníci z liniového managementu a managementu kvality, také lidé z marketingu nebo výzkumu.

Rozhoďte sítě

Jaké jsou výhody oproti jobs.cz a dalším pracovním portálům?
Na začátku je nutné říct, že pokud hledáte práci, je ideální mít – jak se říká – „rozhozené sítě na všech frontách“. Není tak vůbec na škodu, když budete mít LinkedIn profil a zároveň vyvěšený životopis na relevantních pracovních portálech, zaregistrujete se u vybraných zaměstnavatelů přímo na jejich stránkách a poptáte se svých známých či bývalých kolegů. Nicméně jeden velmi podstatný rozdíl tu je.

Kromě toho, že si na LinkedIn založíte svůj profil, který pak už jen udržujete aktualizovaný, a toho, že můžete využít i LinkedIn nástroje pro aktivní hledání pracovních příležitostí (ekvivalent k různým „agentům“ na portálech), je LinkedIn ještě mnohem víc! Můžete sledovat, co publikují a sdílejí špičky v různých oborech. Můžete se zařadit do profesních skupin a diskutovat na odborných fórech. 

Jak si založit účet?

Je to velmi jednoduché. Když se přihlásíte poprvé, bude vás navádět průvodce, který vám dá opravdu hodně tipů, na co nezapomenout. Čím detailněji a přesněji budete mít profil vyplněný, tím více můžete očekávat, že vás budou kontaktovat relevantní odborníci.

Osobně bych zdůraznila tyto body:

  • Zvažte, v jakém jazyce si Váš profil vyplníte. Přestože mám češtinu velmi ráda, profil na LinkedIn mám vyplněný v angličtině, protože jsem v kontaktu s lidmi z celé Evropy a vůbec mi nevadí, když mi přichází i pracovní nabídky ze zahraničí.
  • Rovněž je dobré zvážit, jestli si vyplnit jméno s diakritikou nebo bez ní. Již zmíněný nástroj LinkedIn Resume Builder si totiž neumí s českou diakritikou poradit.
  • Poslední věcí jsou dovednosti (skills). Pokud vyplníte, v čem vynikáte, mohou ostatní k těmto dovednostem “dávat svůj hlas” (endorsement). Je to pak zajímavá zpětná vazba nejen pro okolí, ale vlastně i pro vás samotné. V této souvislosti je určitě dobré požádat své současné nebo bývalé kolegy a nadřízené o napsání krátkého doporučení, které se pak zobrazuje přímo ve vašem profilu. 

Proč je LinkedIn tak v kurzu a stále více se rozšiřuje i u nás?
Umožňuje nejen prezentovat vlastní životopis, ale i rychlou komunikaci a navazování nových kontaktů po celém světě. Mnozí lidé, ať už jde o startup, nebo zavedené globální společnosti, využívají LinkedIn i k budování obchodních vztahů a nových podnikatelských příležitostí. Takže vzhůru na LinkedIn!


Zuzana Mádlová
konzultantka společnosti Randstad

linkedin.png
linkedin.png