Chcete si najít práci a nevíte, kde začít? Přečtěte si naše tipy, které vám vaše hledání usnadní a pomohou vám získat pozici, po které toužíte.

women window
women window

Ať už jste se rozhodli posunout svou kariéru o stupeň výš, hledáte první práci nebo prostě jen toužíte po změně, mějte na paměti, že získání vysněné pozice vyžaduje plánování, přípravu a v neposlední řadě trpělivost. Ze všeho nejdříve si stanovte kariérní cíl, promyslete si, o jaký typ pozic se budete ucházet a realisticky zhodnoťte svoji kvalifikaci a možnosti.



Jakmile máte tyto kroky za sebou, přichází čas zvolit nejvhodnější strategii. Každá žádost o práci by měla být ušita na míru konkrétní pozici a zaměstnavateli. Doporučujeme připravit si několik variant životopisu přizpůsobených tomu, jaké z vašich zkušeností a znalostí potřebujete pro dané místo vyzdvihnout. 

kde hledat?

1. inzeráty

Rozesílání životopisů v reakci na zveřejněný inzerát je jedním z nejčastějších a zároveň nejúčinnějších způsobů hledání práce. Když odpovídáte na inzerát, uveďte vždy název pracovní pozice, zdroj, referenční číslo a datum inzerátu. Vaši žádost zašlete uvedené kontaktní osobě.



Vždy si uschovejte text inzerátu, na který reagujete, abyste měli možnost si ho kdykoliv připomenout. Obzvláště u nabídek zveřejňovaných na internetu se stává, že jsou po nějaké době staženy.

2. personální agentury

Personální agentuře můžete zaslat životopis, i když nežádáte o nějakou konkrétní pozici. Ta si ho uloží do své databáze a osloví vás, pokud se objeví nabídka odpovídající vašemu profilu. Životopis a motivační dopis zasílaný do personální agentury by proto měl obsahovat obecnější informace o vašich představách a preferencích, než když odpovídáte na inzerát.



Konzultanti agentur ve svých databázích často vyhledávají vhodné uchazeče pomocí klíčových slov. Proto je důležité, aby váš životopis obsahoval základní klíčová slova odpovídající vašim znalostem a zkušenostem (např. SAP, němčina, finanční poradce a podobně).

Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_021.jpg
Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_021.jpg

3. sociální sítě

Sociální sítě jako LinkedIn nebo Facebook nabízí spoustu možností, jak získat práci. K hledání zaměstnanců je využívají jak personální agentury, tak samotní zaměstnavatelé. Vytipujte si stránky firem, které vás zajímají, a začněte je na sociálních sítích sledovat. Získáte tak zajímavé informace o dané společnosti a nejspíš budete mezi prvními, kdo se dozví, že shání nové zaměstnance.

Nevysychajícím zdrojem pracovních nabídek jsou nejen stránky pracovních agentur, ale také facebookové skupiny, kde najdete každý den desítky pracovních inzerátů ze všech možných oborů. LinkedIn vám navíc umožní vytvořit si svůj vlastní pracovní profil a napojit se na ty správné lidi nebo oslovit osoby, které mají ve firmách na starosti nábory.

4. oslovení firem 

Vytipujte si společnosti, které vás zajímají, a navštivte jejich webové stránky. Mohou pro vás být cenným zdrojem informací o firemní kultuře a nových pracovních příležitostech. I přesto, že aktuálně nenabízejí žádné vhodné pozice, zkuste společnosti sami oslovit zasláním životopisu a motivačního dopisu.

5. kontakty

Jedním z nejlepších zdrojů informací, které máte k dispozici, jsou lidé ve vašem okolí. Nebojte se dát ostatním vědět, že hledáte práci. Ať už mezi bývalými kolegy, spolužáky ze školy nebo vašimi přáteli, všude jsou lidé, kteří mohou znát někoho, kdo vám může nabídnout zajímavou příležitost.

praktické tipy

  • vytvořte si databázi pozic, o které jste se ucházeli 
  • poznamenejte si všechny důležité údaje o pozici i firmě (kontaktní osoby, reakce, detaily pozice) 
  • napište si opravdu dobrý životopis (návod, jak napsat CV, najdete zde)
  • udělejte si revizi vlastních zkušeností a úspěchů
  • promyslete si, co byste chtěli dělat nejvíc, v čem jste dobří a kam chcete směřovat
  • připravte si kontakty pro případné reference

Najdeme vám práci, která vám sedne.

Hledáte nové uplatnění? Podívejte se na naše nabídky práce z mnoha oborů po celé ČR nebo nám pošlete životopis. Zajímají vás další články a rady, které vám pomohou získat práci a budovat kariéru? Chcete dostávat informace o pozicích v naší nabídce? Přihlaste se k odběru novinek.